Loading...

10. April 2025

PPWR: Verdieping 1 – Wat KAN?

Vorige maand trapten we ons drieluik af met de drie pijlers die nodig zijn voor een circulaire stroom:Wat kan? Wat mag? En waartoe zijn we bereid? Drie elementen die samen moeten vallen om een product, verpakking, branche en uiteindelijk zelfs een gehele markt circulair te maken. Deze maand nemen we samen de eerste pijler onder de loep: wat kán er eigenlijk?

Techniek als fundament
Wat kan, gaat over de technische mogelijkheden. Want hoe groot de wil of de ambitie ook is – als iets technisch (nog) niet haalbaar is, dan blijft het bij goede bedoelingen. Daarom is het belangrijk om zicht te hebben op wat er vandaag de dag technisch mogelijk is én waar innovaties nieuwe ruimte creëren. Dat inzicht begint al bij het ontwerp van de verpakking. Kan het materiaal dunner? Is er een flexibelere variant mogelijk? Zijn er goed recyclebare folies beschikbaar voor deze toepassing? Het zijn waardevolle vragen die tijdens het ontwerpstadium het verschil kunnen maken.

Innovatie in beweging
Op dat gebied wordt bovendien volop geïnnoveerd. Sommige oplossingen die gisteren nog onhaalbaar leken, zijn vandaag realiteit. Met de PPWR-wind in de zeilen zijn veel ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Er komen steeds meer monomaterialen beschikbaar die dezelfde functionaliteit bieden als combinaties van verschillende lagen en materialen. Daarmee wordt het eenvoudiger om verpakkingen te ontwerpen die aansluiten bij de bestaande recyclingstromen. Ook in de afvalfase worden belangrijke stappen gezet. Sorteerinstallaties worden slimmer, vaak zelfs ondersteund door AI, en kunnen daardoor steeds beter materialen herkennen en scheiden in bruikbare stromen.

En wat nu nog niet kan?
Daarover willen we u graag u iets op het hart te drukken. We hebben in Nederland een indrukwekkende groep onderzoekers, studenten en technici die zich met vernuft én toewijding inzetten voor betere, circulaire oplossingen. Op technologiecampussen en universiteiten wordt dag in, dag uit gewerkt aan methodes en technieken die vandaag nog onmogelijk lijken – maar morgen zomaar in een proefopstelling wél blijken te werken. Eureka!

En op een persoonlijke noot: wij zijn oprecht onder de indruk van het niveau en de inzet van deze mensen. Ze menen het en vormen een stil leger dat, vaak buiten beeld, strijdt voor oplossingen die ons écht verder gaan helpen. En ze zijn het waard om gezien te worden.

Gelukkig wórden ze gezien en gesteund door visionairs en aanjagers uit de industrie. En ondanks alles wat je soms hoort, is er nog steeds geld beschikbaar voor verduurzaming: via overheidsprogramma’s, fondsen en gerichte innovatieprojecten. Zo worden ideeën uit het lab geholpen naar de praktijk. Van proefproject naar opgeschaalde realiteit.

Dat is iets waar we trots op mogen zijn. En dat is ook iets dat hoop biedt: wat vandaag nog niet kan, is morgen misschien wél mogelijk – dankzij de mensen die eraan bouwen.

Kennissessies & OK-Lijst

Tijdens Empack deelden wij waardevolle kennissessies over de nieuwste ontwikkelingen binnen de verpakkingsindustrie. Heb je ze gemist of wil je ze op je gemak terugkijken? Klik dan op de link hiernaast en laat je inspireren door de nieuwste inzichten en innovaties.

Daarnaast lanceerden we de OK-Lijst: een praktisch overzicht van verpakkingen die voldoen aan de juiste materiaalcombinaties. Ontdek welke verpakkingsoplossingen geschikt zijn voor jouw situatie en maak weloverwogen, toekomstbestendige keuzes.

Meer informatie

Keuzes maken in een bewegend landschap
Toch is het niet altijd eenvoudig om als merkeigenaar of verpakkingsverantwoordelijke de juiste keuzes te maken. De relevantie van een innovatie hangt vaak af van je tijdshorizon. Zoek je een oplossing die nú ingevoerd moet worden? Of denk je aan een nieuwe verpakkingslijn of machine die ook op de middellange termijn moet kunnen meebewegen met wat technisch mogelijk is? Wat technisch kan, betekent dus niet automatisch dat het ook de juiste keuze is – of dat het vandaag al van toepassing is op jouw situatie.

Samen vooruit
Tijdens onze infosessies zeggen we het wel eens met een knipoog: het staat je natuurlijk vrij om zelf expert te worden op al deze vlakken. Maar je kunt ook samenwerken met een partij die daar dagelijks mee bezig is en die je kan helpen om goede, toekomstbestendige keuzes te maken. Je mag zelf raden wie zo’n partij zou kunnen zijn.

Volgende editie: wat mag?
In de volgende nieuwsbrief gaan we verder met de tweede pijler: wat mag?
We kijken dan naar de wet- en regelgeving die richting geeft aan de keuzes die producenten kunnen en moeten maken. Want zelfs als iets technisch mogelijk is, wil dat nog niet zeggen dat het ook is toegestaan. En andersom: wat wél mag, is lang niet altijd haalbaar.

Hoe kunnen wij u helpen?

Onze experts staan voor u klaar.