Loading...

11. Januari 2023

Etiket Nederland is FSC® gecertificeerd

Etiket Nederland is FSC® gecertificeerd en mag het officiële FSC keurmerk drukken en producten uitleveren die voldoen aan deze norm. Deze organisatie steunt verantwoord bosbeheer. Het materiaal dat wordt gedrukt onder het FSC-label is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. Deze bossen zijn speciaal aangewezen met het oog op bescherming van mens en natuur. Etiket Nederland kan hierdoor producten leveren via de FSC MIX CREDIT claim. Dit houdt in dat er ook gerecyclede FSC-basismaterialen kunnen worden ingezet. FSC heeft een goede en betrouwbare reputatie en is de hoogste standaard voor verantwoord bosbeheer.

Wat is FSC?
Het FSC-keurmerk is in het leven geroepen door de Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). Het is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld dus een keurmerk. De basis voor deze standaarden, die per land of regio verder worden uitgewerkt, zijn de 10 FSC-principes voor goed bosbeheer. Als boseigenaren zich aan alle FSC standaarden houden, kan het desbetreffende bos worden gecertificeerd. Onafhankelijke controleurs zien toe op de naleving van de regels

Hoe werkt FSC?
De kerntaken van de FSC-organisatie bestaan uit het beheren van zowel tropische als niet-tropische bossen. Door te voldoen aan het FSC-keurmerksysteem kunnen boseigenaren zich onderscheiden. Daarnaast maakt de FSC-organisatie het hout herkenbaar voor de eindgebruiker. Deze kan er zeker van zijn dat het uit goed beheerde bossen komt, doordat het hout door de gehele handelsketen wordt gevolgd. De certificering is het instrument dat de FSC-organisatie hiervoor gebruikt. Certificering vindt plaats door een van de vijftien onafhankelijke organisaties, die daarvoor door de FSC-organisatie zijn geaccrediteerd. Het resultaat is dat ‘FSC alleen FSC is, als er FSC op staat'.