Loading...
Optimum Group™

PackSense: Vooruitdenken loont

Wie zich nú verdiept in de nieuwe verpakkingsregels, is niet alleen verstandig bezig maar loopt ook voor op wie straks nog moet bijbenen. Dus goed dat je hier bent!

Over PackSense

Inhoud eerst. Vorm volgt.

PackSense helpt bedrijven hun verpakkingen te verbeteren op basis van huidige en komende regelgeving — onderbouwd, onafhankelijk en met oog voor wat technisch, wettelijk en praktisch werkt.

Wij geloven dat echte vooruitgang pas ontstaat als inzicht, bereidheid en haalbaarheid samenkomen. Daarom helpen we deze elementen voor uw organisatie op elkaar af te stemmen en om te zetten in werkbare oplossingen. We volgen de lokale en Europese regelgevingen op de voet (zoals de PPWR) én kennen de praktijk van Nederland en de landen om ons heen.

PackSense is opgericht vanuit Optimum Group, maar functioneert volledig zelfstandig als kennispartner

Over

Robbert-Jan Pos

Initiatiefnemer en vaste gesprekspartner binnen PackSense. Werkte negen jaar in commerciële rollen bij Optimum Group en was daar een van de eersten die de verschuiving richting duurzaamheid actief oppakte. Eerst intern, daarna voor klanten van de groep — en nu voor de bredere markt. Combineert kennis van regelgeving met praktijkinzicht en begeleidt bedrijven bij strategische keuzes rond verpakkingen.

We werken o.a. samen met:

  • KIDV en Verpact
  • Wageningen University & Research (WUR)
  • Technische Universiteit Twente (TU)
  • Fost Plus
  • RecyClass

Onze positie binnen dit netwerk maakt PackSense tot een effectieve verbinder tussen beleid, keten en praktijk.

OK-Lijst

Praktische houvast in complexe tijden

De OK-lijst is ontwikkeld als antwoord op een groeiend probleem: veel bedrijven willen nú al iets doen aan de recycleerbaarheid van hun verpakkingen, maar weten niet waar te beginnen. Wat zijn goede keuzes? Wat werkt écht? En wat wordt straks vereist?

Samen met Ulphard Thoden van Velzen (WUR) ontwikkelde PackSense de OK-lijst. De lijst is ontstaan uit het InReP-project en bundelt inzichten uit praktijkonderzoek, recyclingtechniek en regelgeving. Het resultaat is een pragmatische gids: geen beslisboom, maar een overzicht van kunststofverpakkingen die – onder huidige én verwachte regels – als ‘oké’ beschouwd kunnen worden.

De lijst helpt je om:

  • al in de ontwerpfase betere materiaalkeuzes te maken
  • snel te toetsen of bestaande verpakkingen toekomstbestendig zijn
  • interne discussies te voeren op basis van inhoud en eenvoud

De lijst is geen vervanging van officiële instrumenten zoals de Recyclecheck, maar vult deze aan door sneller richting te geven. Denk aan combinaties van PE, PP of PET met concrete voorbeelden van wat technisch goed recyclebaar is — mits correct ontworpen, geëtiketteerd en toegepast.

De OK-lijst is een levend document en wordt voortdurend geactualiseerd.

Download hier de OK-lijst

Hoe kunnen we jou helpen?

Packsense staat klaar om je te ondersteunen